Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Brtvljenje starih prozora




Toplinski gubici energije kroz prozore mogu iznositi i do 50 posto toplinskih gubitaka u našem domu. Najbolje brvljenje pružaju PVC prozori, također je prednost brza ugradnja i mogućnost izrade po mjeri čak i po modelima starih nestardadnih drvenih prozora. Gubici energije kroz stare prozore su obično i desetak puta veći od onih kroz zidove.

Najbolje rješenje je ugradnja novih prozora, no mi ćemo se ovdje pozabaviti brtvljenjem starih prozora.

Stari drveni prozori često znaju biti bez ikakvih brtvila. U trgovinama postoje dvije vrste brtvila spužvate i gumene. Gumeni su nešto skuplji, ali su također i trajniji i kvalitetniji.

Brtvila postoje više profila (najčešće E i P profili) i više debljina (najčešće 1-3,5mm i 2-5mm=). Za naše prozore smo izabrali P profil debljine 2-5mm. Prozore smo prebrisali vlažnom krpom i nakon toga suhom te smo naljepili gumeno brtve, najbolje je prije izmjeriti dužinu tako da brtva bude u jednom komadu.Ukoliko su naprozoru bile stare brtve potrebno ih je skinutu te površinu pažljivo očistiti brusnim papirom ili benzinom za čiščenje. Prilikom odabira brtvila treba paziti da ne bude predebala za procjep na prozoru da se prozor može zatvarati i otvarati bez uporebe prevelike sile. Proizvođač navodi trajnost od 8 godina.





Popular Posts