Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Kako napraviti svijeće od ljuske jajeta




Ukrasne svijeće napravljene u ljusci jajeta je iznimno zanimljiva i prekrasna ideja za uskršnje ukrašavanje trpeze. Odlično je za različite blagdane ali i za proslave rođendana pa i krštenja. Zaista sjajna stvar oko koje se treba potruditi, ali rezultat je izuzetno interesantan. Pratite korake i sličice, nabavite potrebni materijal i krenite u akciju!

Kao prvo trebate nabaviti slijedeći materijal:
  • prazne očuvane ljuske od jajeta
  • karton za čuvanje jaja
  • stari lonac za kuhanje na pari
  • svijeće i fitilji- zanimljive su one raznobojne rođendanske (umjesto rođendanskih svijeća možete kupiti potpuno nove fitiljčiće i vosak)
  • Pčelinji vosak ili sojin vosak (možete koristiti već korištene stare svijeće)
  • Lijevak od papira
  • Štapići za ražnjiće, neko drvce ili olovka

Pa krenimo korak po korak:

Prikupite prazne očuvane ljuske od jajeta, zatim ih treba dobro oprati i osušiti. Najbolje bi bilo sušiti ih barem 24 sata na suncu da bi se spriječio bilo kakvo razmnožavanje bakterija.


Vosak trebate naribati (svejedno koji ste izabrali), ubaciti ga u posudu koju ćete moći staviti u lončić za kuhanje na pari. Dobar  je onaj dvostruki lonac koji se lako uklapa jedan u drugi.



Svaku ljusku treba pažljivo staviti u kartonsku ili plastičnu kutiju za jaja. Zatm u svaku ljusku polako dodati fitilj. Sada svaki fitilj vežete na štapić ili olovku, (pogledajte kako to izgleda na slici ispod).



Nakon što se vosak otopi trebate ga pažljivo sipati u svaku ljusku. Napravite lijevak od kartona ili papira za pečenje, od nečega što više nećete koristiti i što ćete nakon upotrebe moći baciti u smeće. Stavite lijevak u ljusku jajeta, pa pored fitilja sipajte veoma malu količinu voska u jaje, tek toliko da prekrije dno i da se poveže sa fitiljem.



U vosak možete dodati boju za vosak, možda prethodno obojiti jaja, ili nakon što svijeće budu gotove dodatno ih možete ukrasiti. Zanimljivo je kada ljuske jajeta stavite u staklenu posudu sa vodom i svijeće u njoj plutaju. Pored toga, možete dodati kap eteričnog ulja i dobiti prekrasne mirisne svijeće.


Prekrasno izgleda kada ljusku popunite do vrha. Kada se vosak ohladi skinete ljusku, pa ćete dobiti otprilike ovakav proizvod.



Možete kombinirati dvije boje. Prvo ubaciti bijeli vosak, pa ga izlijte po unutrašnoj površini jajeta i ostavite da se tako stisne. Zatim kada se ovaj dio ohladi dodati vosak u dugoj boji i eterično ulje. Nakon hlađenja izdvojite ljusku i dobićete mirisne svijeće u boji.



Sve zavisi od vas i vaše volje, kreativnosti ali i spretnosti.

Pogledajte koliko je mogućnosti:













Popular Posts